EGYSZERŰEN REFORMÁTUS

Adónk egy százalékával együtt segíthetünk.

Ismét emelkedett az egyházunknak felajánlott összeg

Több mint 1 milliárd 317 millió forinttal támogatták 2019-ben a Magyarországi Református Egyház társadalmi szolgálatát. Tavaly közel 50 ezer fővel növekedett a felajánlók száma is – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előzetes tájékoztatásából. Köszönjük, hogy a református egyházon keresztül segített! 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavalyi tájékoztatása szerint 2019-ben 258.716 adózó ajánlotta fel személyi jövedelemadójának 1 %-át – összesen 1.317.399.892 forintnyi összeget – a Magyarországi Református Egyház számára.

Az előzetes eredmények alapján az előző évihez képest 320 millió forinttal nőtt a református egyház részére felajánlott személyi jövedelemadó összege, a felajánlók száma pedig 49.607 fővel gyarapodott.

A kimutatásban azon kedvezményezettek tételes adatai szerepelnek a 2019. szeptember 13-i állapot szerint, amelyeket a magánszemélyek érvényesen jelöltek meg a 2018. adóévi (2019. rendelkező évi) szja 1%-os rendelkező nyilatkozataikban, és a kedvezményezettek javára érvényesen felajánlott szja 1%-os összegek elérik vagy meghaladják az ezer forintot.

Akik a tavalyi évben valamelyik egyháznak ajánlották 1 %-ukat, döntésüket az adóhivatal idén már automatikusan figyelembe vette.

Ennek eredményeképpen a történelmi egyházaknál minden téren növekedés tapasztalható: a katolikus egyház számára felajánlott összeg 701.389.436 forinttal, a felajánlók száma 107.301 fővel; az evangélikus egyháznak ajánlott összeg 83.355.667 forinttal, a felajánlóik száma 12.097 fővel; míg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének felajánlott összeg 21.358.588 forinttal, a felajánlók száma pedig 2745 fővel növekedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Ezzel arányosan az egy főre jutó felajánlás átlaga egyházunk esetében 5092 forint lett, a katolikus egyházban 5049, az evangélikusban 5436, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségénél pedig 7059 forint.

Változott a rendszer

Az adórendszer jelentős változásokon ment keresztül 2018-ban, amelyek az 1 %-os felajánlás rendszerét is érintették.

A NAV 2018-ban minden eddiginél több magánszemély adóbevallását készítette el, ezek május 22-én automatikusan érvénybe léptek. Az egyházaknak és civileknek felajánlható 1–1 %-ról viszont az adózóknak kellett rendelkezniük: elektronikusan vagy papíralapon kiegészítve a tervezetet, esetleg külön beadva a rendelkezést.

A másik változás, hogy akik az adott évben valamelyik egyháznak ajánlják 1 %-ukat, azt a döntést az adóhivatal a következő években (visszavonásig) automatikusan figyelembe veszi.

Egyszerűen református

A tavalyi felajánlási időszakban egyházunk arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy adni és jókedvvel adni különleges dolog – még egy olyan hétköznapi területen is, mint az adózás. Emellett közös egyszázalékos honlapot indított tizenegy magyarországi keresztény egyház – köztük a Magyarországi Református Egyház is –, mellyel együtt üzenték: a felajánlásokból nagyon sok társadalmilag hasznos szolgálat valósulhat meg országszerte.

Kommunikációs Szolgálat

 

Miért jó adakozni?

Történetek, interjúk, hírek

Református egy százalék

Elolvasom

Ajánlja fel 1%-át!

Elolvasom

Az adakozás bibliai értelme – II. rész

Elolvasom

Az adakozás bibliai értelme – I. rész

Elolvasom