EGYSZERŰEN REFORMÁTUS

Adónk egy százalékával együtt segíthetünk.

Egészítsük ki a bevallási tervezetet!

Május 22-ig egészíthetjük ki – például az adónk egy százalékáról rendelkező nyilatkozattal – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített bevallási tervezet. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mintegy 3,8 millió magánszemélynek készített idén adóbevallási tervezetet. Május 22-e után ez automatikusan hivatalos bevallásnak minősül, ha addig nem módosítja az adózó. Azonban több okból is érdemes ellenőrizni a tervezetet:

 • A bevallási tervezet a jövedelmek mellett a kedvezményeket is tartalmazza, de csak azokat, amelyekről adata van az adóhivatalnak, így annak, akinek egyéb bevétele is van, vagy elfelejtett időben nyilatkozni munkáltatójának arról, hogy a családi- vagy az első házasoknak járó kedvezmény összegét az adóelőlegéből vonja le, ki kell egészítenie a bevallást.
   
 • Átnézni a bevallást azért is érdemes, mert ugyan a bevallás benyújtásának elmulasztásáért bírságot nem szab ki az adóhivatal, de az továbbra is a magánszemély felelőssége, hogy jövedelméről precíz bevallás készüljön, és abból ne hiányozzék semmi.
   
 • Emellett a mi döntésünk, hogy adónk egy plusz egy százalékával támogatjuk-e egyházunk szolgálatát és valamelyik civil szervezet munkáját. Az erről szóló rendelkező nyilatkozatot nekünk kell kitöltenünk és az adóbevalláshoz csatolnunk.
   

Az ügyfélkapuval rendelkezők már március közepétől elérik a NAV által készített szja-bevallási tervezetüket. Azoknak is elkezdte már a postázást az adóhivatal, akik március 16-ig kérték tervezetük megküldését papíron. Május 2-ig mindenkinek megérkezik majd ez a dokumentum.

 • A tervezetet egyeztetni kell a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal. Ha nincs eltérés az adatokban, és egyéb kiegészítés, módosítás sem szükséges, akkor nincs további teendő, a tervezet minden további adminisztráció nélkül, automatikusan hivatalos adóbevallássá válik május 22-e után. 
   
 • Akik megkapták a tervezetet papíron és nem értenek egyet az abban szereplő adatokkal, azok május 22-ig a 16SZJA nyomtatvány kitöltésével tudják bevallási kötelezettségüket teljesíteni.  
   
 • Aki időközben regisztrált az ügyfélkapura, az új elektronikus felületen egyszerűbben tudja módosítani, kiegészíteni a bevallási tervezetét.
   

Kérjük, a rendelkező nyilatkozatot egyik esetben se felejtse benyújtani! Kitöltheti elektronnikusan vagy lezárt, adóazonosító jellel ellátott borítékban elküldheti azt postai úton az adóhatóságnak / leadhatja személyesen a NAV ügyfélszolgálatain.

Miért jó adakozni?

Történetek, interjúk, hírek

A balatoni halász története

Elolvasom

Imával bánatban, örömben

Elolvasom

Ajánld fel 1%-od!

Elolvasom

Ünnepelje a református egység napját 1%-ával!