Adója 1%-val támogassa ön is A Magyarországi Református Egyház társadalmi szolgálatát!

Adóbevallási tervezet magánszemélyeknek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén kérés nélkül elkészíti adóbevallásunk tervezetét. Ha elfogadjuk ezt a lehetőséget, adónk egy plusz egy százalékáról akkor is nekünk kell nyilatkoztunk.

A NAV idén először – a kifizetőtől, munkáltatótól érkezett adatszolgáltatás alapján – kérés nélkül elkészíti 3,8 millió magánszemély adóbevallási tervezetét, és értesítést is küldenek, ha az fizetendő vagy visszaigényelhető adót mutat ki. Az elektronikusan és papíralapon is elérhető újítás célja a személyi jövedelemadó bevallásának megkönnyítése és az adminisztráció csökkentése.

Papíralapon

Akiknek nincs ügyfélkapujuk és ragaszkodnak a papíralapú nyilatkozathoz, azok március 16-ig kérhetik sms-ben, a NAV honlapján vagy telefonon, hogy a NAV postázza számukra bevallási tervezetüket.

Mivel a törvény által meghatározott határnap munkaszüneti napra, március 15-ére esik, ezért még egy napot nyernek az adózók, vagyis március 16-án is elküldhetik például az sms-t a NAV-hoz.    Az sms-eket a +3670/717-7878 telefonszámra várják a következő formában: SZJA szóköz adóazonosító jel szóköz születési dátum (ééééhhnn). 

A papíralapú adóbevallási tervezetek március 16. után is elérhetők lesznek, csak akkor már az ügyfélszolgálaton személyesen kell átvenni a dokumentumot. Az adóbevallási határidőhöz közeledve, májusban megerősített ügyfélszolgálatot tart a NAV.

Azoknak, akiknek van ügyfélkapujuk, a NAV nem postázza a bevallást, hiszen ők a lehető legegyszerűbb módon, online – akár okostelefonon is – egyetlen kattintással elérik tervezetüket.

e-szja

A NAV március 16-tól online felületen is közzéteszi a tervezeteket, ki-ki a sajátjához ügyfélkapus jelszavával férhet hozzá. 

A virtuális nyomtatvány kiindulópontja a NAV által készített bevallási tervezet. Ha valakinek olyan jövedelme vagy kedvezménye is volt, amely nem szerepelt a munkáltatók, kifizetők adatai között – például a lakáskiadásból származó jövedelem vagy az a családi kedvezmény, amelyről az adóelőleg figyelembevételekor nem nyilatkozott –, önmagának kell a tervezethez hozzáadnia. 

Az online rendszer segítséget nyújt a bevallás kiegészítéséhez, emellett további erénye, hogy mobiltelefonon, tableten és számítógépen is egyformán használható.

Akinek még nincs ügyfélkapuja, mindenképp érdemes öt percet rászánnia, és a kormányablaknál vagy bármelyik NAV ügyfélszolgálaton nyitni egyet, hiszen az ügyfélkapun keresztül a bevallási tervezeten kívül a közigazgatás számos szolgáltatása elérhetővé válik.

Mindenképp ellenőrizzük

Az elektronikusan és papíralapon egyaránt hozzáférhető tervezetet május 22-ig lehet ellenőrizni és módosítani.

Lényeges, hogy mindenki nézze meg a tervezetet valamilyen formában, mert az állampolgárok felelőssége, hogy adóbevallásukból ne hiányozzék semmi. Azokról a jövedelmekről ugyanis, amelyekről nem érkezett adat év közben a NAV-hoz, az adózóknak maguknak kell számot adni. Emellett az adó egy plusz  egy százalékáról is mindenkinek magának kell nyilatkoznia.

Ha az adózó a tervezeten mindent rendben talál, nem kell semmit tenni, a tervezet a május 22-i határidő után bevallásnak minősül. 

MTI

Miért jó adakozni?

Történetek, interjúk, hírek

Zugló református szíve

Elolvasom

Több, mint kezelés

Elolvasom

Adóbevallási tervezet magánszemélyeknek

Elolvasom

Rádióspot

Elolvasom

Több, mint egy szám

Elolvasom

Több, mint játék