EGYSZERŰEN REFORMÁTUS

Adónk egy százalékával együtt segíthetünk.

Adóbevallási tervezet magánszemélyeknek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén kérés nélkül elkészíti adóbevallásunk tervezetét. Ha elfogadjuk ezt a lehetőséget, adónk egy plusz egy százalékáról akkor is nekünk kell nyilatkoztunk.

A NAV idén először – a kifizetőtől, munkáltatótól érkezett adatszolgáltatás alapján – kérés nélkül elkészíti 3,8 millió magánszemély adóbevallási tervezetét, és értesítést is küldenek, ha az fizetendő vagy visszaigényelhető adót mutat ki. Az elektronikusan és papíralapon is elérhető újítás célja a személyi jövedelemadó bevallásának megkönnyítése és az adminisztráció csökkentése.

Papíralapon

Akiknek nincs ügyfélkapujuk és ragaszkodnak a papíralapú nyilatkozathoz, azok március 16-ig kérhetik sms-ben, a NAV honlapján vagy telefonon, hogy a NAV postázza számukra bevallási tervezetüket.

Mivel a törvény által meghatározott határnap munkaszüneti napra, március 15-ére esik, ezért még egy napot nyernek az adózók, vagyis március 16-án is elküldhetik például az sms-t a NAV-hoz.    Az sms-eket a +3670/717-7878 telefonszámra várják a következő formában: SZJA szóköz adóazonosító jel szóköz születési dátum (ééééhhnn). 

A papíralapú adóbevallási tervezetek március 16. után is elérhetők lesznek, csak akkor már az ügyfélszolgálaton személyesen kell átvenni a dokumentumot. Az adóbevallási határidőhöz közeledve, májusban megerősített ügyfélszolgálatot tart a NAV.

Azoknak, akiknek van ügyfélkapujuk, a NAV nem postázza a bevallást, hiszen ők a lehető legegyszerűbb módon, online – akár okostelefonon is – egyetlen kattintással elérik tervezetüket.

e-szja

A NAV március 16-tól online felületen is közzéteszi a tervezeteket, ki-ki a sajátjához ügyfélkapus jelszavával férhet hozzá. 

A virtuális nyomtatvány kiindulópontja a NAV által készített bevallási tervezet. Ha valakinek olyan jövedelme vagy kedvezménye is volt, amely nem szerepelt a munkáltatók, kifizetők adatai között – például a lakáskiadásból származó jövedelem vagy az a családi kedvezmény, amelyről az adóelőleg figyelembevételekor nem nyilatkozott –, önmagának kell a tervezethez hozzáadnia. 

Az online rendszer segítséget nyújt a bevallás kiegészítéséhez, emellett további erénye, hogy mobiltelefonon, tableten és számítógépen is egyformán használható.

Akinek még nincs ügyfélkapuja, mindenképp érdemes öt percet rászánnia, és a kormányablaknál vagy bármelyik NAV ügyfélszolgálaton nyitni egyet, hiszen az ügyfélkapun keresztül a bevallási tervezeten kívül a közigazgatás számos szolgáltatása elérhetővé válik.

Mindenképp ellenőrizzük

Az elektronikusan és papíralapon egyaránt hozzáférhető tervezetet május 22-ig lehet ellenőrizni és módosítani.

Lényeges, hogy mindenki nézze meg a tervezetet valamilyen formában, mert az állampolgárok felelőssége, hogy adóbevallásukból ne hiányozzék semmi. Azokról a jövedelmekről ugyanis, amelyekről nem érkezett adat év közben a NAV-hoz, az adózóknak maguknak kell számot adni. Emellett az adó egy plusz  egy százalékáról is mindenkinek magának kell nyilatkoznia.

Ha az adózó a tervezeten mindent rendben talál, nem kell semmit tenni, a tervezet a május 22-i határidő után bevallásnak minősül. 

MTI

Miért jó adakozni?

Történetek, interjúk, hírek

A balatoni halász története

Elolvasom

Imával bánatban, örömben

Elolvasom

Ajánld fel 1%-od!

Elolvasom

Ünnepelje a református egység napját 1%-ával!